Перлини. Бабусин аксесуар чи сучасний тренд?


Перли - це єдині дорогоцінні камені, що утворюються в тілі живої істоти. Коли в мушлю молюска потрапляє піщинка, вона подразнює тіло тварини. Оскільки позбутись “чужинки” молюск не може, то починає обволікати її шарами перламутру (від німецького Perlmutter - “мати перлів”). За походженням розрізняють натуральні (річкові або морські) та культивовані перли. Культивовані перлини вирощують на спеціальних фермах, і відрізняються вони від натуральних тим, що чужорідне тіло вводять в мушлю спеціально. Далі, всю роботу виконує молюск, лише не в морі чи річці, а у контрольованому середовищі.


Історія перлин ще більш захоплива. Перші згадки про них з’являються в ще ассирійських клинописах, а в китайський імператор Юй у 2206 році до н.е. збирав данину перлами. Ще однією прихильницею перлин була Клеопатра. Багато хто міг чути історію про її суперечку з Марком Антонієм. Цариця пообіцяла, що влаштований нею банкет буде коштувати не менше двадцяти мільйонів сестерціїв, що було величезною сумою. Однак банкет був цілком звичайним, поки Клеопатра не зняла одну із перлин, що носила в сережках та кинула в оцет. Згідно легенди, перлина розчинилась та секундант оголосив царицю переможницею суперечки, щоб урятувати другу перлину. Адже перли були одним із найдорожчих та найрідкісніших мінералів.

Перли впродовж століть були супутниками королівських сімей. Марія Медічі одягнула сукню розшиту 30 000 перлин на хрестини Людовика ХІІІ. Намисто Єлизавети І налічувало понад 1000 перлин, і досі нащадки королеви обирають прикраси з перлами для офіційних виходів. Навіть корона Британської імперії окрім 2868 діамантів, 17 сапфірів, 11 смарагдів та 5 рубінів налічує 273 перлини.


Ще одна представниця королівської сім'ї принцеса Діана була великою прихильницею ювелірних виробів. Однією із її найулюбленіших прикрас були чокери. Кілька разів “королеву сердець” можна було побачити в чокері з перлинами, який вона придбала у 80-х роках. Прикраса складається із 11 рядів ниток, що прикрашені 900 дрібними перлинками. Саме в ньому була Діана, коли вони з принцом Чарльзом оголосили про розлучення. Ще один чокер з перлинами з’явився в її колекції, завдяки подарунку королеви. Весільним дарунком Єлизавети ІІ стала сапфірова брошка, прикрашена діамантами. Леді Ді передала брошку ювелірам, які додали до неї 7 рядів перлин. Цей чокер вона носила навіть після розлучення.

Цікаво, як ж перлини змогли завоювати прихильність мільйонів жінок та вийти за межі королівських сімей? Ми повинні подякувати Коко Шанель. Саме вона сказала “Перли завжди праві” та поєднала їх із маленькою чорною сукнею, светрами та з класичним жакетом Chanel.

Досі прикраси з перлами можна побачити на показах Chanel, Tom Ford, Erdem, Valentino, Vivienne Westwood та багатьох інших. Які ж прикраси з перлинами додати до свого гардеробу?

    1. Перлини прекрасно поєднуються із золотом та зі сріблом. На сучасному ювелірному ринку представлені різноманітні моделі у сріблі, червоному, білому, та навіть, жовтому золоті.
    2. Пусети з перлинками - класичні сережки, що завжди актуальні. Доповнять повсякденний look та вечірній образ, а також чудовий вибір для ділового обіду або ж дружнього бранчу. Пам’ятайте одне, молодшим дівчатам личитимуть менші за розміром перли, а старші леді можуть сміливо обирати масивніші моделі.
    3. Сережки з барочними перлинами - маст-хев. Такі сережки створять витончений акцент у вашому образі. Поєднуйте їх з об’ємними светрами, класичними сорочками та літніми сукнями.
    4. Чокери з перлинами. Обирайте тоненьку нитку перлин та носіть її самостійно або доповнюйте іншими кольє, створюючи ефект багатошаровості. Ювелірні бренди пропонують чокери з кількома рядами перлів та з акцентними підвісками, що підійдуть для вечірнього або коктейльного образу.
    5. Каблучки з перлами. Секрет стильної каблучки з перлинами у відсутності додаткових вставок, особливо з фіанітами. Надавайте перевагу лаконічним та стриманим формам, де перлина буде головною деталлю.
    6. “Бабусине” намисто. Пам’ятайте вінтаж завжди в тренді. Доповнюючи трендовий одяг ретро прикрасами, ви створите неперевершений та стильний образ.

Головне, ваша уява та індивідуальність. Не бійтесь експериментувати та обирайте вашу ідеальну прикрасу в інтернет-магазині MarkoSoli.