Що потрібно знати про діаманти?


Діамант - дорогоцінний камінь, який бентежить, прискорює дихання та спокушає, особливо тих, хто його розуміє. Так, власне, діамант потрібно розуміти. Ми за усвідомлений підхід до вибору прикрас з діамантами. Тому пропонуємо ознайомитися з важливою інформацією, щоб не почуватися ошуканими, а насолоджуватися кожного разу, одягаючи заручальну каблучку з сяючим діамантом, вишукані сережки, кольє або тенісний браслет з діамантами.

Діамант - це огранений алмаз. Алмази формуються у надрах землі протягом мільярдів років, на глибині 100-200 кілометрів, під дією дуже високого тиску і температури. Внаслідок підземних вулканічних вивержень порода виноситься на поверхню та осідає у кімберлітових трубках – родовищах алмазів, у вигляді кристалів. Надалі ведуться роботи по видобутку алмазів. Щоб отримати кілька карат коштовного каменю, доводиться переробити тонну кам’яних конгломератів.
За хімічними властивостями, алмаз - це чистий вуглець, як і графіт. Тільки останній, як ми знаємо, є м’яким і дуже крихким. Алмаз же володіє міцним кристалічним градуюванням, що визначає його унікальну стійкість і найвищу твердість за шкалою Мооса. Його неможливо подряпати, проте він може нанести подряпини іншим мінералам.

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ “ГРА СВІТЛА” ДІАМАНТУ?

Звичайний необроблений алмаз досить непривабливий. Він має неправильну форму, молочного непрозорого кольору з жовтуватим відтінком, не володіє блиском та ідеальними формами. Далеко не кожний алмаз стає діамантом. Його необхідно правильно огранювати. Саме огранка надає йому того сяйва, у яке закохане людство, і яка творить цей дивовижний камінь королем в ювелірному мистецтві.

Ідеальна форма огранки алмазу була розрахована математиком Марселем Толковським. Завдяки його розрахункам вдалося створити 57 граней круглої форми, при якій світло входить в камінь через корону, заломлюється від граней, які розташовуються внизу і відбивається назовні, розсіюючись кольоровими променями. Завдяки цьому огранений діамант набуває так званої «гри світла», що забезпечує йому неймовірний блиск.
КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ДІАМАНТІВ

Бірка ювелірної прикраси з діамантом - є гарантією та паспортом, у яких зазначаються характеристики коштовного каміння. Бірка супроводжує діаманти від найменшої каратності.

Характеристика діаманту 4С включає:

Cut — огранювання. Огранка діаманту дуже важлива. Нею займаються кваліфіковані ювеліри-огранювальники. Від неї залежить дисперсія, заломлення світла, яка надає виробу відповідного сяйва. Цифра 57, або інакша, вказує на кількість граней.

Carat Weight — вага в каратах. Каратність діаманту вказує на його розмір і вагу. Чим вона більша, тим цінніший камінь. 1 карат дорівнює 0,2 грама. Діаманти до 0,29 карат вважаються дрібними, від 0,3 до 0,99 карата - середніми. Діамант вагою більш 1 карата - це великий діамант, який вважають еталоном досконалості.

Цікавий факт! Карат - це одиниця виміру, прийнята для визначення ваги дорогоцінного каміння. Слово «карат» походить від назви насіння вічнозеленого ріжкового дерева (Кароб - від грецького «ceration). В давнину греки перевіряли цим насінням свої ваги. Насіння цератонії мають однакову сталість маси, навіть, найсучасніша техніка не здатна виміряти різницю у їхній вазі.

Color — колір. Колір діаманту - теж надзвичайно важливий. Діаманти класифікуються за колірною шкалою, яка починається з 1 (безбарвного) і закінчується 9 (кольоровим). На наших бірках вказується саме така цифрова характеристика. Діамант позбавлений кольору, подібно склу пропускає через себе більше світла, ніж кольоровий камінь. Безбарвні діаманти більше виблискують та грають світловими відбитками. Чим безбарвніший «білий» діамант, тим вище його вартість.

Розрізняють групу діамантів традиційного кольору і діаманти фантазійних кольорів. Перша група включає в себе безбарвні діаманти і всю шкалу жовтих відтінків. Причому найціннішими вважаються так звані «діаманти чистої води», а найменш цінними вважаються мутнуваті сірі, жовті й коричневі. Фантазійні - червоні, зелені, рожеві, блакитні і чорні діаманти дуже рідкісні і їх вартість перевищує вартість «білих» діамантів.
Clarity — чистота. Чистота - визначає наявність у діамантів внутрішніх включень, які помітні гемологам при десятикратному збільшенні, або неозброєним оком. Це можуть бути вкраплення інших речовин, темні цятки, пустоти або сколи. Включення оцінюються теж за відповідною шкалою чистоти від 1 (чистий) до 12 (з включеннями). Та саме вони є переконливим доказом, що діамант є справжнім, а не штучно вирощеним.

При цьому включення можуть бути як внутрішніми, так і поверхневими, від яких можна позбутися за допомогою шліфування. Внутрішні включення - структурно не однорідні, знаходяться в глибині діаманту. Зовнішні включення, такі як нерівність площини, неоднорідність структури, кольору чи прозорості, спостерігаються лише на поверхні діаманту. Для каменів до 0,30 карата - гранична шкала якості - 9. Для каменів від 0,30 до 5,99 карата - гранична шкала якості - 12.

Важливо! Чим менші цифри кольору і чистоти, тим краще характеристики каменю.

ЯК ПРАВИЛЬНО ЧИТАТИ БІРКУ?

Виробники українського ринку ще досі зазначають на бірках ювелірних виробів з діамантами цифрові характеристики каменю. Наприклад

Діамант - 1d KR-57-0,30ct 3/3A

Це означає - один діамант огранкою 57 граней, каратність( вага) – 0,30 карат (середній камінь), колір- 3, чистота - 3, огранка А, за відповідною шкалою. Це діамант з якісними характеристиками, колір білий, включення неозброєним оком непомітні.

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ ЦІНА НА ДІАМАНТИ ТА ХТО ЇЇ ФОРМУЄ?

Щоб потрапити на вітрини ювелірного магазину, діаманти проходять тривалий та затратний шлях від формування породи у надрах землі до інкрустації у ювелірну прикрасу. Про добування алмазів написано багато історій як трагічних, так і з happe end. Щасливі володарі алмазних кристалів відправляють їх до органувальника, де алмаз втрачає 40-50% своєї маси. Готові діаманти скеровується на гемологічну експертизу, де отримують характеристики. Після огранки потрапляють на Алмазні біржі в Антверпені та Ізраїлі, де згідно прейскуранту Рапопорта (Rapaport Diamond Report) оцінюється вартість. Ціна Біржі диктує ціноутворення на прикраси з діамантами на внутрішніх ювелірних ринках.

Мартін Рапопорт – є головою спілки компаній Rapaport і мережі онлайн-торгівлі алмазами RapNet. У 1978 році він розробив прайс оцінки діамантів від 0.01 карата і вище, яким користуються до сьогодні. Після початку повномасштабної війни Росії проти України, RapNet заборонила доступ російських діамантів до Антверпенської біржі.

Камені одного кольору і з однією вагою можуть істотно відрізнятися за вартістю, хоча зовні будуть виглядати ідентично. Особливо, коливання ціни пов’язано з великими діамантами. До прикладу, ціна на діамант в 1 карат може коливатися від 1800 до 10000 доларів в залежності від характеристик. А ось різниця у вартості діаманту вагою 2.99 карата та діаманту вагою 3 карата з однаковими характеристиками може склади кілька десятків тисяч доларів. Діамант вагою 2.99 карата може коштувати 58000 доларів, а діамант вагою 3 карата – 91000 доларів. Вартість може зрости у кілька разів, якщо камінь має свою історію. Та про каменів з історією у наступних статтях.