Догляд за ювелірними виробами


Для того щоб ваші улюблені ювелірні прикраси зберігали свій привабливий вигляд і довго радували вас своєю красою, про них потрібно правильно дбати. Ми підібрали для вас найкращі рекомендації щодо догляду за ювелірними виробами, які ви легко зможете дотримуватись у повсякденному житті.


 

Основні рекомендації:

 

  • Слід знімати прикраси під час спортивних тренувань, роботи по дому та саду, прибирання, приготування їжі та інших фізичних активностей, щоб запобігти механічним пошкодженням виробів;
  • Намагайтеся уникати падіння прикрас, особливо з вставками каміння або емалі, навіть з невеликої висоти;
  • Знімайте ювелірні вироби перед відвідуванням басейну, сауни, лазні або іншого місця з високими вологістю і температурою, а також перед сном;
  • Зберігайте прикраси окремо один від одного в м'яких мішечках або спеціальній скриньці з багатьма відділеннями;
  • Дорогоцінне каміння не любить вологості, тому вироби з такими вставками слід зберігати у сухому та темному місці;
  • Уникайте чищення ювелірних виробів абразивними речовинами (дрібнозернистими або порошковими речовинами), щоб запобігти виникненню подряпин;
  • Шкідливий вплив на ювелірні метали мають: йод, хлор, солі міді та ртуті, речовини, що містять аміак (користуючись засобом для зняття лаку, кремами та мазями попередньо зніміть каблучки);
  • Регулярно протирайте вироби спеціальною серветкою для чищення ювелірних прикрас. Якщо у вас поки що такої немає, можна використовувати м'яку фланельову або замшеву тканину;
  • Знімайте прикраси перед контактом з побутовою хімією (деякі компоненти можуть непередбачено вплинути на виріб);
  • Одягайте прикраси, як фінальний акцент вашого образу, тільки після нанесення косметики, парфумерії та завершення укладання волосся.


Рекомендуємо щонайменше раз на рік віддавати ваші прикраси на професійне чищення в ювелірну майстерню.


Як правильно чистити ювелірні прикраси


Срібні ювелірні вироби частіше втрачають свій блиск і тьмяніють, ніж вироби з інших металів. Тому вони потребують більш ретельного і частого догляду. Очищення срібних прикрас ювелірною косметикою(1):


Щоб очистити легкі забруднення срібних прикрас, достатньо використовувати спеціальні серветки для чищення та полірування ювелірних виробів. Ретельно протріть прикрасу і ви побачите, як вона засяє по новим. Важливо! Серветки не рекомендується використовувати для чищення натурального каміння: бурштину, перли, коралів, бірюзи та інших. Для видалення сильних і застарілих забруднень використовуйте професійну Рідина для чищення ювелірних виробів. Досить занурити прикрасу розчин на 1-3 хв. і потім промити під теплою проточною водою. Після цього протріть виріб м'якою тканиною і насолоджуйтесь його оновленою красою. Важливо! Не рекомендується застосовувати рідину для чищення виробів з дорогоцінним камінням, емаллю, каучуком, а також виробів покритих родієм або позолотою.

 


Також ви можете очистити срібні ювелірні прикраси простими підручними засобами (2). Наприклад, теплим мильним розчином (1/2 склянки) із додаванням 1 ч. ложки нашатирного спирту + м'яка щіточка. Після цього виріб потрібно ретельно промити чистою водою і протерти насухо м'якою тканиною (мікрофібра, фланель, замша). Важливо! Не рекомендується використовувати такий метод для очищення виробів з дорогоцінним камінням, емаллю, каучуком, а також виробів покритих родієм чи позолотою.


Срібні прикраси покриті родієм менш тьмяніють і їх досить легко очистити. Є два способи:

 

  1. Промити прикраси під теплою проточною водою, висушити за допомогою оксамитової або іншої м'якої тканини та провести полірування спеціальними серветками для ювелірних виробів.
  2. Протерти вироби ватним диском, змоченим у теплому мильному розчині. При сильних забрудненнях можна повністю занурити прикрасу до цього розчину на 1-2 хв. Потім промити під чистою водою та висушити м'якою тканиною. Важливо! Не використовувати щітки.

Проте, якщо згодом родовані вироби втратили свій вигляд і блиск, на них з'явилися темні плями, які неможливо очистити самостійно – потрібно звернутися до ювелірної майстерні за професійною допомогою.


Золоті ювелірні вироби більш стійкі до втрати зовнішнього вигляду, проте згодом також потребують відновлення. Очистити золоті прикраси можна тією ж ювелірною косметикою (див. 1), як і срібні вироби. Важливо! Збережіть рекомендації щодо очищення ювелірних прикрас з камінням, іншими вставками або покриттями, описаними вище .

 

Також ви можете очистити золоті ювелірні вироби простими підручними засобами (див.2). Рецепт такий як і у випадку із срібними виробами: теплий мильний розчин (1/2 склянки) з додаванням 1 ч. ложки нашатирного спирту + м'яка щіточка. Потім ретельно промити чистою водою і протерти насухо м'якою тканиною (мікрофібра, фланель, замша). Важливо! Не рекомендується використовувати такий метод для очищення виробів з дорогоцінним камінням, емаллю, каучуком, а також виробів покритих родієм.

 

 

Ще одним цікавим методом, який відновить яскравість і природне сяйво золота, є сік цибулі. Золоті прикраси необхідно натерти цибулевим соком і залишити на кілька годин. Після чого промити під чистою водою та висушити за допомогою м'якої тканини.



Особливої уваги вимагають вироби з дорогоцінним камінням. Розглянемо найпопулярніші.

 

 

Прикраси з діамантами легко забруднюються, збираючи бруд, особливо жири. Косметичні засоби та пил осідають на камені, тому він втрачає свій блиск та гру світла. Хоча діамант представник вищого класу серед дорогоцінного каміння, він зовсім не вибагливий у догляді. Очистити діамант можна цим теплим мильним розчином з м'якою щіточкою, після чого промити чистою водою і висушити м'якою тканиною. Іноді вироби з діамантами рекомендується віддавати на професійне чищення в ювелірну майстерню.


Перли - найніжніші та найчутливіші з усіх видів каміння. Вони потребують найбільш дбайливого догляду. Перли обов'язково потрібно зберігати окремо від інших прикрас! Перли не люблять самотності. Якщо їх довго не носити - камінь тьмянітиме. Щоб очистити прикраси з перлами, їх потрібно акуратно вимити у легкому мильному розчині, промити чистою водою та дати висохнути. Щоб позбавитися від забруднень та вологи, перли можна акуратно протерти картопляним крохмалем.


Догляд за прикрасами з топазами. Топаз – дуже міцний камінь (може похвалитися коефіцієнтом 8 за шкалою Мооса, що визначає твердість мінералів). Проте йому теж є чого боятися. Топази дуже не люблять кремів, мазей, засобів для миття посуду та інших хімічних речовин. Очистити вироби з топазами можна за допомогою теплого мильного розчину. Інгредієнти: м'який миючий засіб та тепла вода у пропорції 1:3. Прикраси потрібно залишити у розчині на 15-20 хв., після чого почистити їх щіточкою та промити чистою водою. Після того як виріб буде сухим, рекомендується відполірувати м'якою тканиною (фланель, замша).


Догляд за прикрасами з іншим коштовним камінням.


Спосіб очищення сапфірів, рубінів, кварців (до якого відноситься аметист), гранату , за їхню високу твердість за шкалою Мооса, аналогічний догляду за топазами. Ще один спосіб, щоб повернути сяйво сапфірам, рубінам та олександритам - їх потрібно промити в теплій воді з нашатирним спиртом (1 ч. ложка на ½ склянки води), потім чистою водою та протерти м'якою серветкою.



Досвідчені майстри-ювеліри команди МаркоСолі завжди готові вам допомогти та відновити бездоганний вигляд улюблених прикрас.